Föreningen har tagit ett stort ansvar och satsat på att installera en hjärtstartare vid sidogången på Baldergatan 16 (inte portgången). Denna viktiga åtgärd kan verkligen rädda liv i händelse av akuta situationer.
Att ha en hjärtstartare tillgänglig i föreningen visar på engagemang och omtanke för medlemmarnas säkerhet och välbefinnande. Det är en investering som kan göra en verklig skillnad och potentiellt rädda liv i nödsituationer.
Läs mer om vad en hjärtstartare är och hur den ska användas och när.
En hjärtstartare är en liten EKG-apparat som läser hjärtrytmen och kan ge en strömstöt för att starta om hjärtat vid ett plötsligt hjärtstopp. Den består av själva apparaten, ett par elektroder – plattor som klistras på bröstkorgen – och oftast en knapp för att ge strömstöt och eventuellt en ytterligare knapp. När en person är medvetslös och inte andas, används hjärtstartaren. Innan du använder den, påbörja alltid hjärt-lungräddning och larma 112. Så här använder du en hjärtstartare:
- Starta hjärtstartaren så snart den finns tillgänglig.
- Fäst elektroderna på bröstkorgen. När båda är på plats analyserar hjärtstartaren hjärtrytmen.
- Hjärtstartaren kan ge två rekommendationer: defibrilleri
ng (strömstöt) eller hjärt-lungräddning. - Strömstöt ges om hjärtstartaren hittar ett kammarflimmer under analysen.
- Om kammarflimmer inte hittas, fortsätt med hjärt-lungräddning.
- Efter defibrillering med hjärtstartaren görs hjärt-lungräddning i två minuter. Sedan analyserar hjärtstartaren hjärtrytmen igen och ger instruktion om ny strömstöt vid behov. Fortsätt tills personen visar tydliga livstecken eller tills hjälp anländer.
Vem som helst får använda en hjärtstartare, men utbildning i hjärt-lungräddning och hjärtstartare rekommenderas alltid för att behandling ska komma igång så snabbt som möjligt. De flesta hjärtstartare är halvautomatiska, vilket innebär att användaren själv trycker på en knapp för att avge strömstöten. Inom sjukvården finns också manuella hjärtstartare där sjukvårdspersonal analyserar hjärtrytmen och tar beslut om strömstöt eller inte1234. Om du vill veta mer om var hjärtstartare finns placerade geografiskt i Sverige, kan du besöka Sveriges Hjärtstartarregister. Där syns publika hjärtstartare utanför sjukvården på en karta